Multikultúrna skupina cestuje z Litvy až do Chorvátska-bez použitia paliva

21.07.2006 Celý región

20.júla 2006
Ecotopia Biketour 2006, ktorá propaguje ekologickú a udržateľnú dopravu, prejde počas tohtoročných prázdnin naprieč strednou a východnou Európou. Jej konečnou zastávkou je chorvátsky Split.

Na Slovensko príde skupina asi štyridsiatich cyklistov z celej Európy 25. júla. Turné sa začalo 18. júna v meste Siauliai v Litve a jeho trasa viedla počas prvých piatich týždňov cez Litvu a Poľsko. Slovenská etapa potrvá dva týždne, po ktorých sa účastníci zastavia na medzinárodnom stretnutí Ecotopia v Zaježovej. Potom bude cykloturné pokračovať v Maďarsku, Slovinsku a Chorvátsku.

Svoju púť zakončí v chorvátskom Splite 22. septembra, kde sa účastníci pripoja k akcii počas Svetového dňa bez áut. Po prvýkrát po šestnástich rokoch sa Biketour nekončí v tábore Ecotopia. Tento rok bude turné pomerne dlhé. Ktokoľvek sa k nej môže kedykoľvek pridať alebo oddeliť podľa vlastného uváženia.

Cyklisti sa doteraz okrem iného zúčastnili aj na street party v Litve a protestu proti stavbe Baltickej diaľnice v Poľsku. Na Slovensku sa pridajú k cyklojazde za lepšie podmienky pre cyklistov v Košiciach a zažijú tiež množstvo workshopov na tému umenie a aktivizmus v Ecotopii. Zapoja sa aj do environmentálnych akcií v Maďarsku, Slovinsku a Chorvátsku. Počas cesty tiež navštevujú nádherné prírodné oblasti.

Ecotopia Biketour na Slovensku
Na Slovensko vstúpi pelotón Biketour cez hraničný prechod Palota/Lupkow pri Medzilaborciach. Účastníci prejdú Národným parkom (NP) Poloniny (cez NP sa bude prechádzať po cestných komunikáciách) a navštívia dedinky s historickými drevenými kostolíkmi nad vodnou nádržou Starina. Absolvujú výlet na Morské oko v pohorí Vihorlat. Potom sa zastavia na malej farme v Sečovciach, kde pomôžu so žatvou a v neďalekej obci Bačkov pri čistení potoka. V Košiciach sa zúčastnia cyklojazdy za lepšie podmienky pre cyklistov. Cez NP Slovenský kras sa dopravia na Brdárku na návštevu miestnej komunity. Slovenským rajom a popod Nízke Tatry prebicyklujú do Čierneho Balogu, kde si pozrú lesnícky skanzen a zvezú sa Čiernohronskou lesnou železničkou. 8.augusta sa usadia v Zaježovej (blízko Zvolena), kde sa zúčastnia Ecotopie. Svoje putovanie opäť začnú 19.augusta smerom k maďarským hraniciam. Partnerom slovenskej časti Biketour je organizácia Priatelia Zeme - SPZ.

Cieľom Biketour je ukázať svetu, že bicyklovanie je viac ako len rekreačný šport. Poskytuje možnosť prepravy, aj na dlhé vzdialenosti. Účastníci chcú poukázať na mnohé nevýhody nekonečného nárastu automobilovej prepravy a zároveň demonštrovať jej najvhodnejšiu a najzábavnejšiu alternatívu. Napriek tomu, že Biketour často nocuje v prírode, nepotrebuje žiadne sprievodné vozidlá, pretože stany, riady a všetko ostatné, čo potrebuje, je naložené v prívesných vozíkoch za bicyklami. Účastníci tiež kladú dôraz na to, aby jedlo a iné nevyhnutné veci boli miestneho pôvodu, vyrobené čo najekologickejším spôsobom.

„ Biketour je živým príkladom toho, aký môže byť život krásny, ak použijete vlastnú silu na zvládanie každodenných vzdialeností. Ako veľmi sa prehĺbi vzťah k vášmu okoliu, ak nie ste zavretý v aute rútiacom sa veľkou rýchlosťou, koľko toho zažijete, koľko sa naučíte. Vy a váš bicykel dokáže odniesť všetko, čo k životu potrebujete, ak sa sústredíte na skutočne dôležité veci. Biketour je proste skupina ľudí, ktorá chce inšpirovať ekologickým spôsobom života aj ostatných. “ hovorí Radoslav Plánička, ktorý je koordinátorom slovenskej časti.
Biketour ako súčasť World Carfree Network (Svetová sieť bez áut) zároveň propaguje bezmotorové riešenie dopravného problému každodenného života nedeštruktívnym a tolerantným spôsobom.

V krajinách, cez ktoré Biketour prechádza, navštevuje miestne skupiny, ktoré sa zaoberajú dopravou a environmentálnymi problémami v regióne, a spoločne organizujú rôzne aktivity zamerané na propagáciu udržateľného spôsobu dopravy, zelenej turistiky a životného štýlu.
Nápad zorganizovať Biketour vznikol v roku 1989, keď sa účastníci prvej Ecotopie vo Freiburgu chceli na tábor dopraviť ekologickým spôsobom. V súčasnosti je samostatnou akciou.
Radoslav Plánička - koordinátor slovenskej časti

- Oficiálna stránka Ecotopie Biketour - www.thebiketour.net
- Biketour fotografie - www.thebiketour.net/en/about-biketour/pictures
- Popis slovenskej trasy: www.thebiketour.net/en/information/route/slovakia
- Organizátor Biketour - World Carfree Network - www.worldcarfree.net
- Partner slovenskej časti EB 2006: Priatelia Zeme - SPZ - www.priateliazeme.sk/spz
- Viac o tábore/stretnutí Ecotopia - www.ecotopia2006.org
 

Vyberte región